Šta je novo u oblasti
mioma?

Razgovor o miomima – kako da pomognete lekaru da Vam pruži pomoć

Woman-writing-in-diary-300x199Dovoljna je čak i sama pomisao da se raspravlja o intimnim stvarima sa potpunim neznancem da većina nas pocrveni od stida. Dakle, razumljivo je što mnoge žene prećutno pate kad je reč o miomima (fibrodiima), benignim tumorima koji rastu u ili na sluzokoži materice. Jedno istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Women’s Health1 pokazalo je da žene mogu godinama odlagati posetu lekaru. Imajući u vidu da se tri od četiri žene susretne sa miomima u toku svog života2, zabrinjavajući broj nas toleriše obilne i bolne menstruacije (da ne spominjemo druge provokativne simptome mioma poput zatvora, nadimanja, bola tokom polnog odnosa i konstanta potreba za uriniranjem). Ako mislite da možda imate fibroide, definitvno vredi obratiti se lekaru. Ne samo da je važno da isključite druge pretpostavke (treba uvek ispitati svaku promenu pri menstruaciji i učestalosti odlaska u toalet), već se miomi nikad lakše nisu mogli izlečiti nego sada. Evo kako da maksimalno iskoristite odlazak kod lekara.

1 Vodite dnevnik
Važno je da podelite što više informacija o menstruaciji sa svojim doktorom. Vodite evidenciju fizičkih promena i toga kako one utiču na Vas tokom meseca.  Zapišite simptome u dnevnik ili ako imate pametni telefon, preuzmite jednu od mnogih besplatnih aplikacija za praćenje simptoma.  Korisne stvari koje treba napomenuti jesu to da li je krvarenje obilno ili koliko traje, datum prethodne menstruacije, kao i druge simptome kao što su nadimanje, stomačne tegobe, promene u učestalosti odlaska u toalet i Vaši nivoi energije i raspoloženje. Pružite lekaru što više informacija o simptomima i njihovom uticaju i lakše će mu biti da uspostavi dijagnozu.

2 Naučite žargon

Ako Vam se zaveže jezik dok pričate o odlascima u toalet, može biti korisno da znate medicinske termine koji doktori koriste. Na primer, “poplava” (kada obilno menstrualno krvarenje znači da normalna sanitarna higijena nije dovoljna da se zaustavi curenje) i zgrušavanje (menstruacija sa ugrušcima). Drugi korisni izrazi su zatvor ili konstipacija (kada ne vršite veliku nuždu onoliko često koliko je uobičajeno), “urinarna frekvencija” (konstantna potreba za piškenjem), “pražnjenje creva”, ”bol u karlici“ (tegobe u stomaku) i  ”stomačno nadimanje” (trudnički osećaj kada rajsfešlus na farmerkama zateže).

3 Istražujte

Zahvaljujući eri informacija, doktori su se navikli na pacijente koji dolaze sa ištampanim listovima skinutim sa interneta. Dok je pojavljivanje sa punim rukama istraženog materijala verovatno previše, nekoliko stranica sa uglednog sajta ili letak o miomima može biti povod za otpočinjanje razgovora. To takođe Vašem doktoru daje jasnu poruku da Vas neće odvratiti priča o “ženskim problemima” i da neće moći da Vam kaže da morate da se nosite sa tim!

 4 Znajte svoje mogućnost

Što više znate o mogućnostima lečenja mioma, lakše ćete sa svojim doktorom razgovarati o najboljem pravcu delovanja. Ne samo da sada postoje mnogi dostupni načini lečenja mioma (od laserskog uklanjanja sluzokože materice do hirurškog otklanjanja cele materice), postoji i niz manje drastičnih mogućnosti. U njih spadaju medicinski tretmani za smanjenje fibroida i/ili kontrolisanje krvarenja i drugi kako bi se zaustavila menstruacija ili ublažio bol, na primer.

 5 Potražite drugo mišljenje

Ako je Vaš doktor ravnodušan prema vašem problemu, vreme je da nađete drugog. Miomi možda nisu životno ugrožavajuće stanje, ali dokazi pokazuju da imaju veoma veliki uticaj na živote žena – i fizički i psihološki. Od uticaja na raspoloženje do uplitanja u svakodnevni život, čak i izgleda za posao, efekti mogu biti dalekosežni. Dakle, zakažite posetu kod nekog drugog da čujete drugačije mišljenje – i nemojte se obeshrabrivati dok za sebe ne pronađete pravu terapiju.

1 The Burden of Uterine Fibroids for African-American Women: Results of a National Survey. Elizabeth A. Stewart, Wanda K. Nicholson, Linda Bradley, and Bijan J. Borah. Journal of Women’s Health. October 2013, 22(10): 807-816. doi:10.1089/jwh.2013.4334.
2 Reference: www.mayoclinic.org/diseases-conditions/uterine-fibroids/basics/definition/con-20037901

Disclaimer

"You are now leaving www.fibroidsconnect.com". Links to all outside websites are provided as a resource to our visitors.

Gedeon Richter accepts no responsibility for the content of other websites.