Šta je novo u oblasti
mioma?

Prestanite da tolerišete miome i počnite da živite

Two-women-talking-over-lunch

Mi žene smo otporna stvorenja. Kako biste drugačije objasnili činjenicu da se toliko mnogo nas nosi sa bolom od mioma? Uz 40% žena starosti od 35 do 55 godina koje pate od ovih benignih izraslina na materici1, previše nas odlaže posetu lekaru. Za mnoge važi slučaj da nauče da se nose sa uznemirujućim simptomima i po nekoliko godina prema jednom istraživanju2. Uzmite obilne menstruacije, na primer. Obilno menstrualno krvarenje je jedno od najčešćih simptoma fibroida i može ozbiljno uticati na način života. Za neke žene, krvarenje je toliko problematično da su primorane da menjaju tampon na svakih pola sata i/ili da udvostruče sanitarne uloške. Mnoge su primorane da odsustvuju s posla i naravno otkažu društvene angažmane. To što morate više puta tokom noći da odlazite u toalet šteti i vašem snu. Da, postoji mnogo načina da se drže pod kontrolom neuredna i obilna krvarenje, ali tolerisanje ovakvog stanja nije rešenje.   Ako se ne leče, miomi mogu porasti, dok preteran gubitak krvi svakog meseca dovodi do rizika da žene dobiju anemiju usled nedostatka gvožđa. Da, uzimanje suplementa gvožđa će pomoći, ali se neće rešiti pravi problem, vaginalno krvarenje.

Nažalost, obilno krvarenje nije jedini simptom mioma. Miomi mogu značiti i bolne menstruacije, bol u donjem delu leđa i bol u karlici, kao i bol tokom polnog odnosa. Neke žene podsnose ovo stoički tako što se nose sa grčevima i bolovima i uzimaju sredstva za njihovo ublažavanje kad postane neizdrživo, ali to je lečenje simptoma, ne uzroka. Niko ne bi trebalo da podnosi bol ili da se sam leči na mesečnom nivou, tako da je ovo nešto o čemu treba razgovarati sa lekarom.

Zbog pritiska koji vrše na karličnu duplju, miomi mogu uticati i na učestalost odlaska u toalet, prouzrokujući pritisak na creva i povećanu urinarnu frekvenciju. Ovo za neke žene predstavlja stalnu nelagodnost, da ne spominjemo da moraju sve vreme biti u blizini toaleta. Mnoge žene se toliko naviknu na to da ni ne primećuju kakav je to teret postao.

Dok je uvek dobro da budete optimista oko svog zdravlja – miomi nisu opasni po život, zar ne? – važno je preduzeti mere. Između ostalog, treba ispitati bilo kakve promene u menstruaciji ili učestalosti odlaska u toalet da se iskuljuče ostali ozbiljni uzroci. Miomi takođe mogu uticati na plodnost. Pristustvo mioma može otežati da ostanete u drugom stanju, a povećava se verovatnoća nastanka komplikacija ukoliko do trudnoće dođe.3 Tako da ako pomišljate da osnujete porodicu u skorije vreme, to je još jedan od dobrih razloga da se obratite lekaru.

Između ostalog, miomi se nikad lakše nisu lečili. Postoji niz mogućnosti, od hirurškog otklanjanja do pilula koje se uzimaju oralno kako bi se oni smanjili i kontrolisalo krvarenje. Radi se samo o pronalaženju najefikasnijeg toka lečenja . Dakle, možda imate osećaj da ste u stanju da “podnosite” simptome mioma, za to stvarno nema potrebe. Zakažite pregled kod lekara danas i povratite svoj kvalitet života koji je narušen zbog mioma.

1 Gupta S, Jose J., Manyonda I. Best Practice and Research Clinical Obstetrics and Gynaecology. 2008; 22(4): 615-626.
2 The Burden of Uterine Fibroids for African-American Women: Results of a National Survey. Elizabeth A. Stewart, Wanda K. Nicholson, Linda Bradley, and Bijan J. Borah. Journal of Women’s Health. October 2013, 22(10): 807-816. doi:10.1089/jwh.2013.4334.
3 Fibroids and reproductive outcomes: a systematic literature review from conception to delivery. Klatsky PC1, Tran ND, Caughey AB, Fujimoto VY. Am J Obstet Gynecol. 2008 Apr;198(4):357-66. doi: 10.1016/j.ajog.2007.12.039.

Disclaimer

"You are now leaving www.fibroidsconnect.com". Links to all outside websites are provided as a resource to our visitors.

Gedeon Richter accepts no responsibility for the content of other websites.