Nehirurške procedure

Postoji velik broj nehirurških mogućnosti za lečenje mioma, u rasponu od neinvazivnih do minimalno invazivnih. U zavisnosti od individualne situacije,  lični lekar treba da razmotri u dogovoru sa pacijentom koje mogućnosti za lečenje su na raspolaganju i da istakne one koje najviše odgovaraju okolnostima.

Magnetnom rezonancom vođena fokusirana ultrazvučna operacija (Magnetic resonance imaging-guided focused ultrasound surgery (MRgFUS)) je neinvazivan postupak koji se naročito koristi za lečenje mioma kod žena koje ne žele da imaju decu.

MRgFUS koristi fokusirane, visokofrekventne, visokoenergetske ultrazvučne zrake za destrukciju jednog po jednog mioma njihovim zagrevanjem dok ne očvrsnu.

Nehirurske-procedure

 

Mioliza – u ovom laparoskopskom postupku, električna struja ili laser uništavaju miome i smanjuju krvne sudove koje ih hrane.

Tokom procedure miolize, hirurške igle se umeću u matericu kroz mali rez na stomaku, i na miome se deluje električnim šokovima.

Ovo dovodi do skupljanja i zatvaranja krvnih sudova mioma, čime se sprečava dotok krvi u iste. Ova procedura može uticati na plodnost i ne treba se primenjivati kod žena koje žele da zatrudne u budućnosti.

Embolizacija uterine arterije (UAE) je zahvat koji podrazumeva embolizaciju krvnih sudova materice u lokalnoj anesteziji. Kroz bedrenu arteriju se postavlja tanki kateter, koji se vodi do željenog krvnog suda (uterina arterija), a potom se putem injekcije koja sadrži sitne polivinilske čestice postiže embolizacija najmanjih krvnih sudova koji ishranjuju miom

Posledica embolizacije je devaskularizacija mioma. Postupak se sprovodi obostrano, a uobičajeno traje oko 60 minuta. Prednosti u odnosu na operaciju uključuju izostanak reza i kraće vreme oporavka. Komplikacije su moguće ako je ugrožen dotok krvi u jajnike ili druge organe.

Embolizacija-uterine-arterije

 

 


Za više informacija molimo kliknite na interaktivni meni mogućnosti za lečenje ili pogledajte sledeći odeljak.

Ova Internet prezentacija pruža podatke koji su namenjeni isključivo u informativne svrhe. Uvek se obratite svom lekaru ako ste na bilo koji način zabrinuti za svoje zdravlje.